Katicanadrág

A szabásmintákhoz való ragaszkodásom nem újkeletű, nagyjából öt éve ugyanannak az egy szabásmintának a segítségével állítok elő majdnem minden ruhát és blúzt, ami a varrógépem alól kimászik. Nekem persze könnyű, én nem váltok gyakran méretet, legalábbis hosszában nem, az esetleges átmérő-eltérések áthidalására meg ott vannak a dzsörzé-anyagok, nem is nagyon varrok másból.

Na de a gyerekruhák! Hiába ott a polcon a rengeteg Burda, ha ilyen gondok vannak velük. Az unokahúgom mostanra elrúgta a bébiméreteket, de még nem jutott el az iskolás méretekig, a közbülső kategóriák burdagyerekei meg mintha kizárólag strandolni vagy karácsonyi bulikba járnának. Kézenfekvő volt hát, hogy a tavaly előkotort, már bevált szabásmintákat használjam fel. Igen ám, csakhogy a nadrág szabásmintájában a legnagyobb méret 80-as volt, KCs pedig már 92-es nadrágokat hord. (Nemcsak Nagylábú, de Hosszúláb Terka is, no.) Így hát nem volt más megoldás, mint újra előkotorni a szabásmintaívet, és kitalálni, hogyan alakíthatom át a 80-as méretet 92-esre.

A Burda ebből a szempontból főnyeremény, mert minden ruha legalább öt méretben fellelhető a szabásmintaíveken. Tehát a 74-es és 80-as összehasonlításából ki lehetett sakkozni, hogyan nézhet ki a 86-os, majd abból azt, hogyan a 92-es. (A gyerekruháknál testmagasságra mért hat centinként ugrik a méret, ha eddig nem jöttetek volna rá.) Az átalakítás nagyjából így történt, ni:

80-ról 92-re

(A 80-as méret zöld alányomással látható, szóval még a Burda is könnyít az olvasóim dolgán, hehe. Ja, mielőtt valaki megkérdezné: ez a 2006/12. lapszám 142-es modellje, a “másolópapír” pedig sütőpapír, évek óta azt használom a szabásmintákhoz.)

A szabásmintás hercehurca után már nem is volt más feladat, mint a fekete termovelúrból kétszer kiszabni szembefordított anyagból a nadrág elejét, és ugyanúgy a hátulját is. Viszont, ha már katicás cipőt szereztem be, a nadrágot is “katicásítani” akartam kicsit – így került rá a kétféle piros termovelúrból kivágott hét petty.

katicanadrág, katicásítás közben

A varrógépbe piros cérnát fűztem, az anyagra gombostűzött pettyeket széles cikcakkal rávarrtam a nadrág elejére, a cérnavégeket varrótűvel behúztam az anyag hátuljára, aztán gondosan eldolgoztam, nehogy kibomoljanak. Összeállítottam a nadrágot: mindkét elejét keskeny cikcakkal összevarrtam a hátuljával, majd az egyik nadrágszárat kifordítottam a színére, belehúztam a másikba, összegombostűztem a középvonalat, és azt is végigvarrtam cikcakkal. (A termovelúr széle nem foszlik, úgyhogy szegéssel nem kellett foglalkoznom.)

A nadrág alját másfél centi szélesen felhajtva eldolgoztam széles cikcakkal, a derékvonalon pedig ugyanezt csináltam három centi szélesen. Az elején belül vágtam egy egy centi hosszú kis nyílást, ott fűztem be a gumit, és nem is dolgoztam el a nyílást; ha véletlenül szűkebb vagy bővebb gumira lenne szükség, így könnyen hozzáférhető, de hordás közben nem látszik.

Tessék, katicanadrág.

kész katicanadrág

Reklámok

Címkék: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: